VIDEÓ: Így emeld vissza a bevételed, avagy az online marketing lavinahatás

Szia. Az új videó sorozatom második részét látod, ami segít talpra állni miután padlót fogtál a Koronavírus okozta pofontól. Ha lemaradtál az első részről, akkor itt találod!
A videó írásos leiratát szokás szerint a videó alatt leled.

Ebben a részben el fogom mondani, hogy Mi változott az online marketingben.

Illetve rengeteg példát fogok hozni látogatottságnövelő, bevétel növelő módszerekre és kreatív ügyfélszerzési lehetőségekre, amikkel visszatérhetsz a régi kerékvágásba vagy legalább egy túlélési szintre, amíg elmúlik ez az egész krízis. Azt is meg fogod látni, hogy az online marketingben hogy érhetsz el lavina hatást.

Viszont most előre szólok, hogy egy dolgot ne tegyél. Ezt most nem nézheted tétlenül, és nem csinálhatsz mindent ugyanúgy, mint eddig, mert ahhoz túl mély és túl globális probléma. 

 

Én Várhegyi Tamás vagyok és üdv a csatornámon, rögtön kezdünk. 

Mi változott az online marketingben?

4 féle forgatókönyv fordulhatott elő veled

1. Teljes bezárás

Lehetsz, fogászat, konferencia szervező cég, jóga stúdió, kocsma, esküvői fotós, vendégház vagy hasonló, akit teljes bezárásra kötelezett a kormány.

Ez kétségtelenül a legrosszabb helyzet, és úgy tudsz kikerülni belőle, ha onlineosítod magad, ha ez lehetséges, vagy profilt kell váltanod. Ehhez nézd meg az előző videómat Hová tűnt a pénz? címmel. Találsz benne több tucat példát arra, hogy mit kell tenned.

2. Elárasztottak téged ideiglenesen: Előrehozott kereslet

Ez tipikusan a WC papír, konzervek, pelenka és babatápszer esete. Vagyis olyan cuccok, amikből nem lett nagyobb az igény csak ijedtségből bevásároltak belőle az emberek. Ez esetben ne böngészd még a legújabb Apple laptopokat, ne rakj le kezdőrészletet 7-es BMW-re és ne kezdj összetekert százdollárosokkal porcukrot szippantani, mint Jordan Belfort, mert a bevételed átlaga nem fog nőni, csak az emberek pánikból hamarabb megvették a dolgaidat, mint tervezték.

Ez esetben örülj a szerencsédnek, építs pénzügyi tartalékokat és segíts másoknak.

3. Elárasztottak téged tartósan: Ez valódi megnövekedett kereslet

Tartósan megnövekedett kereslet lehet mindenféle fertőtlenítőre, otthoni szórakoztató és sporteszközökre, házhozszállításra, távmunka szoftverekre, idősgondozásra, otthoni iroda kellékekre, stressz kezelésre, vitaminokra, stb. Ezt is hosszasan soroltam az első videómban.

Ha ebbe a kategóriába esel, akkor szintén örülj a szerencsédnek, mert tartósan magasabb forgalomra számíthatsz. Stabilizáld vele a vállalkozásod, erősödj pénzügyileg, fektess a saját tudásodba, próbálj a körülötted lévőknek megbízásokat adni, ezzel segítve és pumpálva a gazdaságot, mert most az ütőerén ülsz és kivételes szerencséd van.

 

4. Csökkent forgalom

A negyedik és egyben leggyakoribb kategória, amibe a többségetek tartozik. Itt előfordulhat 20%-80%-ig csökkenésig minden.

Van egy weboldalad, amivel eddig kényelmesen elketyegtél, esetleg offline boltod. De ha nem zuhant nullára a keresleted, akkor van fény az alagút végén. Ugyanis masszív konverzió és bevétel növeléssel visszakapaszkodhatsz egy túlélési szintre.

Sőt akár jobban is kijöhetsz, mint előtte, mivel motiváltabb vagy fejlődni.

De elsőre tűzd ki célul a túlélést. Ne legyél mohó. Egy túlélő csomagban se keresnél kaviárt és Dom Perignont. Szóval itt is legyél reális.

A megoldásod a
MASSZÍV KONVERZIÓ ÉS BEVÉTEL NÖVELÉS

Minden százalékért és forintért le kell hajolni. Nincs kényelmeskedés. Eddig halogattad, tologattad a könyveimből vagy előadásaimról készült jegyzeteidet, todo-idat, de ennek most vége.

Mindenhol, ahol csak 0,1%-al tudod növelni a vásárlási arányt, mindenhol, ahol csak 10 Ft-al tudod növelni a vevőid költéseit, akkor azt meg kell tenned. 

Valószínű, hogy sokkal kevesebb vevőd maradt, úgyhogy az ő igényeiket 2000%-osan kell kielégítened ezentúl.

Én ilyen apróságok tucatjainak fejlesztésével érek el rendszeresen 40 és 160% közötti eredmény javulásokat. Ez hívom én lavina hatásnak.

A vevőszerzésben pedig egy nagyon fontos változásra kell figyelned:

Az emberek most 10x meggondolják, hogy mire költenek.

 • Csökkennek az impulzus vásárlások
 • Csökkennek a luxus vagy nice to have termékek vásárlása
 • Nő a bizonytalanság
 • Megváltozik sokféle költés jellege, pl: a kikapcsolódásra, a sportra költés jellege, pl: kondi bérlet helyett otthoni futópad, masszázs helyett, masszázs szék, mozi helyett Netflix, éttermi randi helyett közös romantikus főzés,

Nő a problématudat!

 A jelenlegi helyzet sokféle problémát kiélez:

 • Egy párkapcsolati problémát
 • Egy nehezen kezelhető gyerek problémáját
 • A rossz általános egészségi állapotot
 • Ha elveszti valaki a munkáját, és nem elég képzett az újbóli elhelyezkedéshez
 • Ha régi a játékkonzolod, az most nagyobb probléma. Eddig úgyse volt időd sokat játszani vele, de most többet lógsz rajta és már szembetűnőbb, hogy gagyi.

A masszív konverzió és bevételnövelésre
5 módszered lesz

1. Ütős landing oldalak
2. Upsell ajánlatok
3. Kampányok
4. Partneri ajánlások
5. Kreatív Ügyfélszerzés

1. Landing oldal

Egy oldal egy cél. Nem a fő oldalra öntöd be az embereket, hanem egy dedikált landing oldalra, ahol profi értékesítési szöveggel egyetlen egy cél egyetlen egy vásárlás érdekében állítod össze az egész tartalmat. 

Konverzió növelő designal ruházod fel az oldalt, nem a kedvenc színeddel, nem azzal amivel szerinted jól néz ki, vagy a szomszédod szerint. 

Építed a bizalmat a hitelességet magad felé. Adsz egy határidőt. Egy mennyiségi vagy időbeli határidőt. Legyen egy sürgető érzés az emberek fejében, hogy ezt miért kell igénybe venni. 

2. Upsellek

Ha megvan a landing oldal, akkor fel kell szerelned az eddigi termékedet/szolgálatásodat kiegészítő ajánlatokkal, amik jobban kedveznek az ügyfeleidnek, és így növelhetik a bevételedet. 

3 kérdést kell feltenned magadnak:

 • Mi kell a közönségemnek még?
 •  Mivel tehetem a céljaik elérését gyorsabbá, könnyebbé, olcsóbbá?
 • Mit venne tőlem egy lottónyertes?
 
Ebből háromféle upsell lesz.

Bepipálós upsell

A jó bepipálós upsell szorosan kapcsolódik a fő termékedhez, annál olcsóbb, sőt szinte piti összegnek tűnik mellette, és egy mozdulattal bedobható a kosárba, pl:

 • Könyvhöz munkafüzet, vagy hangos könyv változat
 • Otthoni fogfehérítő készlethez fehérítő fogkrém,
 • Laptophoz biztosítás,
 • Telefonhoz védőtok
 • Tárhelyhez extra biztonsági mentés
 • Smink készlethez sminklemosó
 • Túrabakancshoz tartalék cipőfűző
 • Nyaraláshoz városnéző csomag vagy poggyászbiztosítás
 • Repülőjegyhez lemondás biztosítás

Egy ilyen jó bepipálós upsell akár 30-60% is igényelhet, és ennyivel nő a bevételed egy-egy vásárlás után. 

Sima upsell

Az upsell az eredeti termékednél drágább cucc, ami segít az eredeti problémát gyorsabban, könnyebben vagy olcsóbban elérni. Ezt rögtön a vásárlás után kínálod fel.

Például:

 • Könyvhöz videó tréning
 • Tanácsadáshoz komplett kivitelezés
 • Jóga órához jóga tábor
 • Motivációs CD-hez motivációs konferencia
 • Egy üveg borhoz komplett borválogatás díszdobozban
 • Fogyasztó tablettához komplett életmód program

Ennek az árazása sokféle lehet. Én általában az eredeti termékhez viszonyítom, és annak a háromszorosa, vagy akár a tízserese is lehet. Egy ilyen jó upsellt 5-10% is igényelhet, és ennyivel is nő a bevételed. 

VIP upsell

A harmadik egy VIP ajánlat lesz, a a legdrágább upselled. Ezt nem az első vásárláskor tolod, hanem később, amikor már kialakult egy elégedett bizalmi kapcsolat.
Pl:

 • 5*-os alakreform tábor Maldív szigeteken
 • 200 nm-es penthouse lakás jacuzzival a teraszon
 • Kiscsoportos, 9 hónapos cégvezető képzés 1 M Ft-ért
 • S 60-as full extrás AMG mercédes
 • Hollywoodi mosoly minden fogad svájci implantátummal 5 M Ft-ért 30 év garanciával.

Tudom, hogy ezek közül nem mind valósítható meg karanténban, de kell olyat találnod, ami igen.

Ennek az árazása legyen csillagászati, olyanoknak beárazva, akiknek nem számít a pénz.

Egy jó VIP upsellt 1-3% fog igényelni.
Nagyon sokatoknak problémája van ezzel, mert nem hiszitek el, hogy ennyi pénzt elköltenének nálatok.
Ez eredhet tudás vagy önbizalom hiányból, de ne agyalj ezen csak csináld meg gondolkodás nélkül.
Én sem hittem el 5 éve, hogy majd milliókat fizetnek egy weboldalamért, de mégis megtörtént.
Nem hinni kell benne, hanem megcsinálni.

3. Kampányok

Ha van követő bázisod a közösségi oldalon vagy email listán, akkor kidolgozhatsz egy ütős ajánlatot a jelenlegi helyzetre.

Legyen ütős, legyen határidőhöz kötött és szóljon a legelkötelezettebb követőidnek.

Fontos, hogy ne add fillérekért, csak azért mert esetleg szorult anyagi helyzetben vagy. Adj inkább többet/jobbat/szebbet, mint azt megszokták tőled.

Csábíts bónuszokkal, garanciákkal, olyan dolgokkal, amik egyébként máskor nem elérhetőek, stb. Csábító az olcsó árhoz nyúlni, de ez legyen inkább az utolsó fegyvered, ne az első.

Ha egy ilyen jól irányzott kampány behoz extra 2-4 havi bevételt, akkor máris kint vagy a vízből.

4. Partneri ajánlások

Keress hasonló célközönségű, de nem konkurens céget, aki hasonlóan nagy bajban van, és csináljatok kereszt ajánlást. Ez nem kerül pénzbe, és mindenki jól járhat vele.
Ajánlhatjátok egymás dolgait vagy összeállíthattok egy közös akciós csomagot, ami egyben előnyösebb, mint külön-külön.
Például ha én ma kézkrémet árulnék, akkor ott kopogtatnék minden kézfertőtlenítő árusnál, mert tudom, hogy a napi 50 kézmosás tönkre teszi a kezet.
Ha egyben kínálnák, akkor a kézfertőtlenítős egy figyelmes és előrelátó cég lehetne, a kézkrémes pedig beszállhatna a fertőtlenítők jelenleg szupervonatként száguldó forgalom emelkedésébe, és mindenki jól járna. 

5. Kreatív ügyfélszerzés

Ötödik módszer a kreatív ügyfélszerzés. Például ez az autószervíz kontaktmentes javítást kínál. Eljönnek a kocsidért, elviszik megjavíttatni, lefertőtlenítik és visszahozzák. Neked ki sem kell mozdulnod és nem kockázattod a megfertőződést a biztonsági házi karanténod elhagyásával. Nagyon átgondolt és jó, kreatív ügyfélszerő módszer. 

A következő egy virtuális videó chates vásárlás egy ebike shopban. Szintén ki sem kell mozdulnia a vevőnek otthonról. Egy webkamerán keresztül, számítógéppel körbenézhet a boltban, személyes tanácsadást kap a videó chat másik oldalán. Eldöntheti, hogy milyen biciklit és kiegészítőket szerente és futárral házhozviszik neki. Nagyon kreatív és jó megoldás.

A következő ingatlan vásárlás virtuális bejárással. Ezt csináljál cégek nagyon haladó 3D technológiás szemüveggel, de a leghétköznapibb Messenger kapcsolattal fogod, ha kiadó vagy eladó ingatlanod van, felhívod az ügyfeled Messengeren, bekapcsolod a webkamerát és végigjárod a lakást. Kérdez, hú mi ez-mi az, nézzük meg a fürdőszobát, előszobát, kilátást, és végigviszed a kamerával, mintha csak ő lenne. Valószínűleg egy ponton elkerülhetetlen a személyes találkozás kesztyűben maszkban, mert aláír, beköltözik, de egy ponttal közelebb viszi a megoldáshoz, és csak azokkal kell találkozni mindkét félnek, akiknek ez a virtuális bejárás után szimpatikus az ingatlan. 

A következő az egyik kedvenc éttermem nagyon jó ajánlata. Plázában vannak és a kaja házhozszállítás mellé bevásárlást is intéznek neked. Megvesznek bármit a pláza többi boltjából és elviszik a kajával együtt. Mindezt óradíjas költségen. Tehát ha neked kell még valami a kajálda melletti drogériából, gyógyszertárból, dohányboltból, virágostól, akkor fogják a kaja elkészítése után óradíjba körbeshoppingolnak és viszik neked házhoz a kajával együtt. 

Ha virtuális asszisztens vagy, ajánld fel a szolgálataidat olyan weboldalaknak, ahol most valószínű káosz van a sok megrendelés miatt. Élelmiszer házhoz szállítók, játékkonzolosok, laptop webshopok, stb. 

Kereshetsz problémás cégeket vagy jelentős szükségleteket és direktben megcélozhatod Pl: informatikusként ajánlhatod, hogy segítesz beállítani a távmunka szoftvereket, videósként segítesz online előadásokat közvetíteni, munkaerő közvetítőként segítesz futárokat toborozni, autó mosóként kínálhatsz kocsi fertőtlenítést. 

Ezt ne csak kényelmes FB hirdetésekkel tedd, hanem direkt megkereséssel, tele sales-el, de helikopterről is szórhatsz ki eper ízű, illatosított szórólapot. A lényeg, hogy legyél aktív, kreatív, és tűrd fel az ingujjad. Azok fogják túlélni, akik mindkét végén megragadják a munkát.

Lavina hatás

Ezek az apróságok úgy tudnak akár többszáz százalékos eredményeket hozni, hogy lavinaszerű hatással összeadódnak. Egy kis hógolyóval indul, mondjuk egy kicsit jobb landing oldal, ami 10%-al jobb, mint a régi, aztán egyre nagyobb lesz és végül mindent letarol. Én ilyen apróságok tucatjainak fejlesztésével érek el rendszeresen 40 és 160% közötti eredmény javulásokat. Ez hívom én lavina hatásnak.De mutatok erre egy példát, hogy hogy is adódnak össze ezek az eredmények.

Itt van a fenti excelben két sorban A és B verzió. Például az A az eredeti, ahol 10 000 -re csökkent a látogatóid száma., 2% a konverziód, 200 vevőd van, 10 000 Ft-ot költenek, így a bevételed 2 M Ft és nincs semmilyen upselled. 
Tételezzük fel, hogy a kampányokkal és ajánlásokkal csak 10%-al emelkedik a látogatóid száma. Dolgozol a landing oldalon, így 10%-al emelkedik a konverziód, így már 242 vevőd van. A 10 000 Ft-os költés mellé még bejön mindenféle upsell, de már most 21% emelkedésbe vagy. A bepipálós upsell mondjuk 2 000 Ft és 30% igényli, így már 28%-al küzdötted fel a bevételeidet. Jön a sima upsell mondjuk 25 000 Ft és 10% igényli, ez további 605 000 Ft és ez már 59% feltornászás.
VIP upsell fél milla és 1% igényli és 119%-al emelted a bevételeidet.

2 000 000 Ft-ról 4 380 200 Ft-ra ugrott fel a bevételed. És mindenhol egy konzervatív 10%-os javulással dolgoztunk. Így működik a lavina hatás, hiszen összadódva egymásra épülnek a bevételek szinte ugyanakkora vagy minimálisan növekedett látogatószám mellett. Tetszik? Remélem!

Eszközök és személyes segítség

Ha a fentiek megvalósításához eszközöket keresel, akkor az Online Marketing Eszköztáramat ajánlom. Ebben találsz eszközöket: 

Ha személyes segítséget keresel, akkor a lenti linken találod, hogy velem hogyan tudsz együtt dolgozni:

Építkezz non-stop

Nagyon fontos, hogy építkezz non-stop. Új landing oldalak, új upsellek, új kampányok. Javíts, bővíts a rendszereden addíg, amíg nem látod garantáltnak a túlélésedet a jelenlegi helyzetben.

A következő videókban…

A következő videókban a weboldalaim technikai hátterét és több ingyenes marketing eszközt fogok mutatni neked, amikkel könnyebben és gyorsabban tudod megvalósítani a hallottakat. Sőt egy gigantikus meglepetéssel is készülök, ami miatt nagyon izgatott vagyok, és pörgök, és lógok a telefonon, meg a laptopomon és remélem sikerül jövő hétre elkészülnöm vele. 

Ha tetszett a videó, akkor kövess, like-olj, oszd meg, kommenteld, kövess a FB-on és a Youtube-on is, hogy minél könnyebben kapcsolatban maradhassunk és értesülj a következő videókról.

Addig is dolgozz a látott ötleteken.
Sok sikert! Szia!

Várhegyi Tamás

Várhegyi Tamás

Várhegyi Tamás vagyok és 9 éve foglalkozom online marketinggel és vállalkozásfejlesztéssel. Ezidő alatt több tucat vállalkozás elindításában és felfuttatásában vettem részt itthon és külföldön is. Irányítottam félmillió dollár értékű weboldalakat, voltam nemzetközi társkereső iroda marketing vezetője, és gyakori, hogy marketing rendszereim akár 35 millió forinttal is növelik ügyfeleim bevételeit. Ha hasonló eredményeket szeretnél, dolgozzunk együtt!