Mit taníthat a harcművészet a sikerről?

Mit taníthat a harcművészet a sikerről?

Régóta érzek valami összefüggést az üzleti siker és a harcművészet között, de eddig még sosem írtam róla. Viszont mostanában a sikeres vállalkozók körében a szokásosnál is népszerűbb valamilyen harcművészet, és ebből rengeteget hasznosítanak az edzőtermen kívül is.

Én magam Shotokan Karatét és Wing Tsun Kungfut üztem, és néha űzök most is, ha időm engedi. Ezek a művészetek nagyon sok belső értékre, képességre taníthatnak meg, ha nem csak az ütés-rúgás kombinációkra vagy nyitott.

Ellentétben a nyugati küzdősportokkal vagy más sportágakkal, a keleti harcművészetnek erős szellemi oldala is van, és ugyanúgy része az edzésnek a meditáció, mint az ütés-rúgás. Nem azt mondom, hogy nem lehet hasznodra bármely sport, de ezek az átlagosnál többet adnak hozzá a privát életed sikereihez.

[feature_box style=”1″ only_advanced=”There%20are%20no%20title%20options%20for%20the%20choosen%20style” alignment=”center”]


Harcművészet vs. Küzdősport

ipmanA harcművészet a test, és a szellem művészete testi és szellemi oldalról egyaránt megközelítve…
A küzdősport pedig inkább a testi értelemben vett harcot fejleszti, és nem, vagy csak nagyon kis mértékben foglalkozik más kultúrák hozadékával, vagy a szellemi értelemben vett harccal. Forrás: Wikipédia

[/feature_box]

Nézzük mit taníthat számodra a harcművészet

 

Összpontosítás

Tuti biztos vagyok benne, hogy az internet az egyik legjobban figyelem romboló közeg, ahol csak dolgozni lehet.
A weboldalakon millió impulzus ér (szövegek, képek, videók, reklámok), aztán a Facebook, Skype, Gmail és egyéb üzenetjelzők folytonos csipogása, és persze a száz irányból rád zúduló információk tömege hírlevélben, cikkekben, közösségi médiában, webinarokból.
Ezek az új információk néha cseppet sem könnyítik meg egy online vállalkozó életét, sőt inkább összezavarják. Egy ilyen környezetben el kell fogadni, hogy meg fog zavarni valami a koncentrációban, és nagyon fontos ennek ellenére is megtanulni összpontosítani.

Hogyan összpontosítanak a sikeres vállalkozókA harcművészetek kiváló összpontosítás fejlesztők, mert figyelned kell a mozdulatok pontosságára, a helyes testtartásra, és a legzésedre is, mindezt akár feszített küzdelmi helyzetben. Ráadásul, ha mindezt nem teszed, akkor betalál 1-2 ütés a mestertől, ami remekül tréningeli a tudatalattidat az összpontosításra. Ugyanis a tudatalatti alapvető életösztöne a fájdalom elkerülése, ami jelen esetben koncentrációhoz vezet.

Ez nagyban fog segíteni téged, hogy mindig a legfontosabb információra koncentrálj az üzleti életben is, és kizárj minden egyéb haszontalan dolgot.

 

Kitartás

Ha már tapasztalt vagy online vállalkozás menedzselésben, akkor tudod, hogy a sikert nem mindig adják könnyen. Szükséged lehet kitartásra szinte minden aspektusához, legyen szó az emberek kezeléséről, pénzügyi akadályokról, vagy a technológia nehézségek leküzdéséről.

Akárcsak az életben, a harcművészetben sem adják könnyen a sikert. Egy Kungfu terembe nem fogsz fél évre lejárni a gyors és látványos eredményért (mint mondjuk az aerobikra), ide sokkal hosszabb távú elkötelezettség szükséges. Az én mestereim a tudásszintükért akár 20-25 évet is dolgoztak. Tudok olyanról, aki eközben a házát is eladta csak hogy kimehessen a távolkeletre a világ egyik legjobb mesterével edzeni.
Ezt nevezem kitartásnak.

A mai mindent gombnyomásra elváró társadalomban máshol kevés ilyen példaképet fogsz találni.

 

Önfegyelem

Ha magadra ismersz a következő mondatokban, akkor nagy szükséged van az önfegyelmed fejlesztésére:

  • Nem tudod megállni egy társaságban, hogy ne piszkáld az okostelefonod
  • Nem tudsz végignézni egy filmet anélkül, hogy meg ne szakítanád valamivel
  • Nem tudsz befejezni egy feladatot, anélkül, hogy menet közben belekezdenél egy másikba
  • Frusztrált vagy ha már fél napja nem léptél be a Facebookra
  • Nehezedre esik bármire is koncentrálni 20 percnél tovább

Ha bármelyik akár csak félig is igaz rád, akkor ideje merítened a harcművészetek adta önfegyelem képességéből.
Az edzésekre rendszeresen lejárni, az instrukciókat pontosan betartani, fejben is ott lenni az edzésen nagyfokú önfegyelmet kíván.
Remek technikákat lehet elsajátítani az elméd zűrzavarának lecsöndesítésről, és a fegyelmezett magatartásról.

 

Letisztult egyszerűség

A letisztult egyszerűség engem a legjobban a Wing Tsun Kungfuban fogott meg. Ennek a filozófiája, hogy ne tegyél semmi felesleges mozdulatot, semmi felesleges erőkifejtést, csak annyit és akkor, ami eléri a célját. Az ütések is mindig a legrövidebb úton, a legnagyobb pontossággal haladnak a cél felé.

Ennek köszönhetően a mesterem még csak meg sem izzad, és el sem fárad egy edzésen. És ez nem csak kondíció kérdése mert neki,  hanem mert spórol az energiájával.

 

Ha téged is vonz a harcművészet, és egyúttal a magánéletedben vagy a businessben is szeretnél belőle profitálni, akkor vágj bele egybe bátran, és oszd meg a tapasztalataidat.

tamas

Picture of Várhegyi Tamás

Várhegyi Tamás

Várhegyi Tamás vagyok és 9 éve foglalkozom online marketinggel és vállalkozásfejlesztéssel. Ezidő alatt több tucat vállalkozás elindításában és felfuttatásában vettem részt itthon és külföldön is. Irányítottam félmillió dollár értékű weboldalakat, voltam nemzetközi társkereső iroda marketing vezetője, és gyakori, hogy marketing rendszereim akár 35 millió forinttal is növelik ügyfeleim bevételeit. Ha hasonló eredményeket szeretnél, dolgozzunk együtt!