Hogyan legyen villámgyors honlapod Wordpress bővítmények segítségével?

Hogyan legyen villámgyors honlapod WordPress bővítmények segítségével?

Ma az egyre gyorsuló internetkapcsolatok, és technológia világában miért kritikusan fontos még mindig odafigyelni egy weboldal villámgyors sebességére? Sokan esnek a fényűző grafikák és nagyméretű képek csábításába, azonban ezzel drasztikusan megnövelik a weboldal méretét, és sebességét. Az sem szerencsés, ha túlzsúfolod mindenféle kiegészítőkkel, hirdetésekkel és gombokkal, mert az embereket csak megzavarja, és szintúgy rontja a sebességet. Egy kis odafigyelés és jól megválasztott WordPress bővítmények csodákra lehet képes.

Ha odafigyelsz arra, hogy ne csak érdekes és áttekinthető weboldalt rakj össze, hanem gyorsat is, akkor annak rengeteg előnyét fogod tapasztalni később.

A gyorsabb weboldal:

[bullet_block style=”size-16″ small_icon=”1.png” width=”” alignment=”center”]

 • Jobb látogatói élményt ad
 • Segíti az előbbre jutásodat a keresőkben.
 • Csökkenti a visszapattanó látogatók számát
 • Kisebb mérete csökkentheti az adatforgalmi költséget (gyakran ez a számlázás alapja pl: $0.25/GB)
 • Növeli az oldal eredményességét (pl: vásárlás vagy feliratkozások száma)

[/bullet_block]

Annak érdekében, hogy a WordPress oldalad kellően gyors legyen van pár kiegészítő, ami fontos lehet. Olyan ez, mint egy jó sportkocsi. A sebességhez fontos egy jó motor, jó üzemanyag, néha egy kis karbantartás és nem utolsó sorban egy sebességmérő, ami mutatja, hogy hányadán is állunk.

Nézzük, hogy hogy lehet a weboldaladat egy sportkocsi kellékeivel felszerelni.

 

Sebességmérés

Mielőtt bárminek nekifognál nem árt tudni, hogy most mennyire gyors az oldalad, és mennyire szorul „szervizelésre”.  Sőt szokj rá, hogy teszteled rendszeresen az oldalad betöltési idejét minden nagyobb változtatás után.

Azt fontos tisztázni, hogy egy weboldal sebessége elég relatív. Függ a földrajzi elhelyezkedéstől, az internet kapcsolat sebességétől, a számítógép sebességétől, sőt még a használt böngészőtől is. Szóval nem kell zavarba jönni, ha a lenti felsorolt eszközök különböző értékeket mutatnak. Sőt ugyanolyan környezetben két különböző időpontban is kaphatsz más-más eredményeket. Inkább a változást, és a kapott tanácsokat figyeld.

Nekem három kedvenc eszközöm van a sebességmérésre:

 • Pingdom Full Page Load Time Test
  Ez az oldal megmondja az oldalad pontos betöltési idejét és méretét is. Sőt részletezheted vele az oldal egyes elemeinek betöltési idejét, és áttekinthető elemzést ad a teljesítmény javításához is. Ráadásul amerikai és európai szerverről is tudja tesztelni a betöltési időt. Erre később a földrajzi elhelyezkedés fontosságánál még visszatérek.
 • Google Analytics
  A Google ingyenes weboldal követő alkalmazása. Ennek használatához egy kódot kell illesztened a weboldaladba. Az oldal sebessége mellett figyeli a látogatók számát, a tartalmak népszerűségét, a forgalom forrását, és még tucatnyi dolgot.
 • Google Page Speed Insights
  További részletes technikai tanácsokkal szolgálhat a Google-nek ez az eszköze. Ha nem vagy egy nagy technikai guru, akkor bízd szakemberre legalább a kapott High Priority fokozatú tanácsok megvizsgálását.

Vannak WordPress bővítmények formájában beépülő sebességmérő eszközök is de azokat messze nem találtam annyire hasznosnak, mint a fent említetteket.
Semelyik eszköz elemzésében se tévesszenek meg a tizedmásodperceket érő tanácsok. Hidd el itt a legkisebb is számít. A látogatók rendkívül türelmetlenek és a jó első benyomásra mindössze 5-7 másdoperced van. Ha ezalatt még be sem töltődött a site, akkor búcsút mondhatsz a nehezen megszerzett látogatóknak.

[feature_box style=”1″ only_advanced=”There%20are%20no%20title%20options%20for%20the%20choosen%20style” alignment=”center”]

Mégis mi számít jó időnek?

Nos ez megint csak relatív és fogós kérdés, de úgy gondolom, hogy vannak bizonyos értékek, amikhez viszonyíthatsz:

1 mp – ambíciózus cél, ami felé törekedhetsz de elérni ritkán sikerül.
2 mp – jónak számít
3 mp – elfogadható, ha indokolt a lassulás, pl: képgaléria vagy HD videó.
4 mp és felette – nos ebből illik faragni.

[/feature_box]

Ha megvagyunk az állapotfelméréssel, akkor ideje benézni a motorháztető alá, és beépíteni pár turbósító kiegészítőt. A három kedvencem a következő:

 

Hasznos WordPress bővítmények a teljesítmény javításához

W3 Total Cache

Ez egy összetett kiegészítő, ami számtalan módon képes az oldalad teljesítményét javítani. Például gyorsítótárba helyezi a weboldalad oldalait, bejegyzéseit, képeit, stb. így gyorsabban elérhetővé téve azt a látogatóknak.
Rengeteg beállítási lehetősége van és támogatja CDN (Content Delivery Network) rendszereket is. Erről lásd később.
A kiegészítőről további részleteket itt találsz.

Lazy Load

Ez a kiegészítő úgy gyorsítja a honlapod megjelenítését, hogy csak a látómezőbe eső képeket tölti be, a lejjebb található képeket pedig akkor, amikor a látogató legörget odáig.
A telepítést és bekapcsolást követően automatikusan működik.
A kiegészítőről további részleteket itt találsz.

WP smush.it

Ez a WordPress kiegészítő lehetővé teszi a képek minőségromlás nélküli optimalizálását, például különböző képi háttérinfók eltávolításával (pl: meta adatok).
Mindössze telepíteni kell és ezt követően a háttérben működik, amikor egy képet feltöltesz. Ha a már előzőleg feltöltött képeket szeretnéd optimalizálni, akkor menj a Médiatár menü újonnan megjelent Bulk Smush.it almenüjébe, és itt gombnyomásra megteheted.
A kiegészítőről további részleteket itt találsz.

Az oldaladon így nagyjából meg is tetted azt, amit programozói diploma nélkül meglehet. Így már csak egy dolog ronthat az összképen, és az a weboldal tárhelye.

 

Profi tárhely szolgáltatás

Ha igazán gyors weboldalt akarsz, akkor a WordPress bővítmények kiválasztásán túl fontos, hogy a tárhely kiválasztása, Ezen nem szabad filléreskedned. Nem azt mondom, hogy a pár dolláros vagy 1000 Ft-os shared hostingok semmire sem jók, de ha komoly online válalkozásba kezdesz, akkor minimum egy saját virtuális szerverrel kezdj (általában $20/hó-tól felfelé lehet megbízhatóakat találni). Ekkor magad dönthetsz számtalan beállításról, szoftverek telepítéséről, stb.

Ha nem vagy egy tech guru, akkor mindenképp javasolt menedzselt szervert bérelni, ami mögött biztosítanak hozzáértő személyzetet 0-24 órában. Őket lehet zargatni telefonon, emailen vagy support tickettel,és gyorsan válaszolnak. Az általam használt hosting cég átlagban 15 perc alatt reagál egy ticketre. Ez különösen akkor jó, ha valami baj van és gyorsan kell tüzet oltani. Bár ezt a kifejezést nem szeretem mióta egyszer leégett két merevlemez egy szerverünkben. Az éles és a backup lemez is. Akkoriban persze kezdő voltam és offsite mentés mint olyan nem volt.  Soha ilyen problémát nem kívánok neked. És ha rendszeresen olvasod a cikkeimet, akkor el is fogsz kerülni sok olyan problémát, amit már elkövettem helyetted. 🙂

Megbízható amerikai szolgáltatók: Hostgator, Godaddy, Wiredtree (ez utóbbit használom én is)
Megbízható magyar szolgáltatók: ATW, Tarhely.eu 

Szerver bérlés esetén nem csak a „Milyet béreljek? hanem a „Hol béreljem?” is fontos kérdés.

Általában ott érdemes bérelni, ahol a célközönséged legnagyobb része található. Magyar oldal esetében itthon, angol oldal esetében Angliában vagy az USA-ban. Akkor sem kell kétségbe esni ha olyan weboldalad van, amit a világ minden sarkából szeretnéd, hogy villámgyorsan elérjenek. Léteznek erre olyan szolgáltatók, akiknek sok szerverük van több kontinensen és be tudják tölteni az oldaladat mindegyikre. Ezt hívják CDN azaz Content Delivery Network szolgáltatásnak. Ilyenek például az Amazon Cloudfront, vagy a CloudLayer.
[feature_box style=”1″ only_advanced=”There%20are%20no%20title%20options%20for%20the%20choosen%20style” alignment=”center”]
Gyors sebességteszt

Teszteltem egy oldalt, ami jelenleg egy chicagói VPS tárhelyen van:

Sebesség teszt Pingdom-al  Európából (Amszterdamból) 4.25 sec
Sebesség teszt Pingdom-al  Amerikából (New Yorkból) 2.71 sec
Pusztán a földrajzi közelség +36%-al javította az oldal betöltési sebességét.

[/feature_box]

 

Végezetül egy átlátható és költségtakarékos felállás

Tételezzük fel, hogy van nemzetközi célközönséggel pár .com oldalad, és magyar célközönséggel pár .hu oldalad és egyik sem éri el a milliós havi látogatottságot. Akkor egyszerű, átlátható és olcsó, ha van egy amerikai és egy magyar virtuális szervered. Mindkét szerver ugyanúgy bekonfigurálva így nem kell műszaki diploma, hogy eligazodj rajtuk.

tamas

Picture of Várhegyi Tamás

Várhegyi Tamás

Várhegyi Tamás vagyok és 9 éve foglalkozom online marketinggel és vállalkozásfejlesztéssel. Ezidő alatt több tucat vállalkozás elindításában és felfuttatásában vettem részt itthon és külföldön is. Irányítottam félmillió dollár értékű weboldalakat, voltam nemzetközi társkereső iroda marketing vezetője, és gyakori, hogy marketing rendszereim akár 35 millió forinttal is növelik ügyfeleim bevételeit. Ha hasonló eredményeket szeretnél, dolgozzunk együtt!