A 3 legnagyobb hiba, amit a céljaid kitűzése során elkövethetsz

A 3 legnagyobb hiba, amit a céljaid kitűzése során elkövethetsz

Gyorsan a cikk elején szeretnélek megnyugtatni, hogy nem az unalomig hangoztatott célkitűzési szabályokról fogok beszélni.

Szerintem már úgy is tudod, hogy egy célt le kell írni, adni kell neki határidőt, részcélokra kell bontani, mérni a teljesülést és az összes többi 1.0-ás célkitűzési ismeretek.

Helyette segítek neked feltárni 3 olyan hibát, amit nagyon sokan elkövetnek még haladóbbak is, és jó ideig nekem is megnehezítette a céljaim elérését.

 

1. Mások céljait tűzöd ki a sajátjaid helyett

Sokszor nehéz magunkban megtalálni saját céljainkat, mert befolyással vannak ránk a reklámok, a környezetünk, a barátaink, stb. és gyakran megesik, hogy kitűzöl egy célt, ami valójában nem is a tiéd.

Például akarsz egy új autót, mert valaki a környezetedben épp vett egy fullextrás új BMW-t és neked is kell. Vagy vennél egy Apple műszaki cikket, mert már mindenki azzal szaladgál és nem akarsz kilógni a sorból.

Ilyenkor felmerül a kérdés, hogy akkor is akarnál-e új autót, új kütyüt, ha nem érnének tömegével ilyen impulzusok. Majd, amikor kemény munkával elérsz egy ilyen „áhított” célt, akkor nem érted, hogy miért nem lett tőle sokkal jobb az életed. Hát azért, mert nem igazán a te célod volt.

Annak érdekében, hogy elkerüld ezt a hibát, ötletelj sokat a céljaidon, aztán tedd fel magadnak az alábbi kérdéseket:

 • Ettől a célkitűzéstől valóban jobb lesz az életem?
 • Fog számítani hosszútávon (pl. 20 év múlva) ha elérem ezt a célt?
 • Illetve, ami még nekem a legjobban bevált, hogy mindig alszom rá egyet mielőtt teljesen elkötelezem magam a konkrét cél megvalósítása mellett.
  Ha másnap már nem hoz lázba az előző napi ötlet, akkor kuka. Ha viszont ugyanolyan fontosnak tűnik, akkor jöhet.

Nem azt mondom, hogy felejtsd el a BMW-t meg az iPhone-t, de ne ezek legyenek az életed vezérfonalai. Ezeket használd inkább jutalmul, ha elértél valami nagy célt, ami igazán számít.

 

2. Csak pénzhez kapcsolódó célokat tűzöl ki

Az emberek ijesztő többsége jelentéktelen dolgokat tűz ki célul. Sajnos ebben az MLM cégek célkitűző „tanításai” is hibásak, mert főleg olyan dolgok kitűzését ösztönzik, mint a nagy ház, a sportkocsi, a luxus nyaralás, a menő laptop, meg a legújabb iPhone.

Képzeld el egy pillanatra, hogy mindez holnaptól a tiéd lenne. Boldog lennél ettől hosszútávon? Elárulom, hogy nem!

Ahogy én sem voltam boldog, amikor ilyen célokat tűztem ki, és az a sok ismerősöm sem boldog, akik csak ilyen anyagi természetű célokat tűznek ki és elfelejtik az élet többi területét.

Annak érdekében, hogy elkerüld ezt a hibát, tűzz ki sokkal szélesebb körben célokat!

Ez a filozófia egyébként Tony Robbins életkerék (Wheel of Life) szisztémájából ered.

A lenti kép jól mutatja, hogy Tony az életet 8 fő területre osztja:

 életkerék célkitűzés

Kép forrása: http://www.limitless365.com/2012/12/22/what-do-you-intend-to-do
Ezekből kiindulva én a céljaimat az alábbi 8 fejezetre tagolom:

 1. Egészség
  Ide jöhet, hogy mit fogsz tenni, hogy jobb egészségnek örvendj vagy hogy milyen betegségből és hogyan akarsz kigyógyulni.
 2. Személyiségfejlődésed
  Milyen célokat tűzöl ki annak érdekében, hogy az elmédet fejleszd. Milyen és mennyi könyvvel, tanfolyammal, és iskolával fogod okítani magad. Mit teszel majd a nyelvtudásod fejlesztése érdekében.
 3. Emberi kapcsolataid
  Hogyan fogod javítani a baráti és családi kapcsolataidat.
 4. Párkapcsolatod
  A legfontosabb emberi kapcsolatra, a párkapcsolatra külön is összpontosíts. Mit fogsz tenni annak érdekében, hogy életed társával még jobb legyen a kapcsolatod. Milyen élményeket fogsz adni neki.
 5. Spiritualitás
  Szellemi fejlődésed érdekében milyen célokat fogsz kitűzni.
 6. Gazdagság
  Anyagi helyzeteddel kapcsolatos céljaid. Vagyonod, havi bevételeid mértéke, kiszámíthatósága.
 7. Otthonod
  Ha új otthont szeretnél, akkor pontosan milyet, hol, mekkorát, mennyiért.
  Ha a meglévővel kapcsolatban vannak céljaid, akkor azt is írd össze. Bővítenéd, felszerelnéd valamivel, felújítanád, akarsz klímát, medencét, masszázs kádat, stb.?
 8. Élményeid
  Ide jöhetnek új hobbik, utazási tervek vagy bármi, ami a saját szórakozásodat szolgálja a mélybúvárkodástól a világ körüli útig.

 

3. Nem foglalkozol rendszeresen a célkitűzéseiddel

Sajnos tipikus életkép, hogy az ember a nagy éveleji lelkesedésben összeírja a céljait, újévi fogadalmait, aztán pár hétig lelkes, majd az egész megy a fiókba.

Annak érdekében, hogy elkerüld ezt a hibát, írd be a naptáradba rendszeres havi eseményként a céljaiddal való foglalkozást.

Ilyenkor vedd elő, nézd át, írd le hogy haladsz, mi sikerült, mit felejtettél el. Ez nagyon tud segíteni a kijelölt úton maradni.

A célkitűzés ugyanis nagyon hasonló egy repülőúthoz. A repülőgép ugyanis az idő 95%-ban nem a cél felé tart, mert eltérítik a légáramlatok, a légifolyosók, a viharok, stb. de mivel a pilóták rendszeresen előveszik a műszereket és kiigazítják az útvonalat, ezért a gép a célállomáson ér földet.

Téged is eltéríthetnek a napi rutinfeladatok, az életedben felbukkanó kihívások vagy egyszerűen feledésbe merülhetnek az ügyek, ha nem veszed elő legalább havonta egyszer a céljaidat.
tamas

Várhegyi Tamás

Várhegyi Tamás

Várhegyi Tamás vagyok és 9 éve foglalkozom online marketinggel és vállalkozásfejlesztéssel. Ezidő alatt több tucat vállalkozás elindításában és felfuttatásában vettem részt itthon és külföldön is. Irányítottam félmillió dollár értékű weboldalakat, voltam nemzetközi társkereső iroda marketing vezetője, és gyakori, hogy marketing rendszereim akár 35 millió forinttal is növelik ügyfeleim bevételeit. Ha hasonló eredményeket szeretnél, dolgozzunk együtt!