5+1 sikertitok Elon Musktól

5+1 sikertitok Elon Musktól

Elon Musk a bátor, fiatal és modern felfogású vállalkozó mintaképe. Merészsége és „látnoki” képessége miatt sokan hasonlítják Richard Bransonhoz, Steve Jobshoz vagy a képregényhős Vasemberhez. Sok éve kísérem figyelemmel a munkáját és sokat tanultam tőle. Következzen most egy 5+1-es válogatás:

 

1. Ne félj úttörő lenni!

A nevéhez fűződik az első széles körben elterjedt biztonságos online fizetési rendszer, a Paypal megálmodása, ahol a kényes bankkártya adatok helyett elég egy email címet megadni, hogy adhass-vehess, vagy pénzt küldhess a neten.

Ő büszkélkedhet az első kereskedelmi űrhajó létrehozásának címével, miután SpaceX nevű cége kifejlesztette a Dragon űrhajót, amit a NASA-val együttműködésben felküldtek a nemzetközi űrállomásra.

teslaAz elektromos autók terén bár nem volt úttörő, mégis képes volt itt is újat mutatni széles körben népszerű elektromos sportkocsijaival, amik a legbiztonságosabb minősítést kapták és ezzel hamar maguk mögé utasították a piacon már régóta meglévő modelleket.

Továbbá tervei között szerepel maga mögé utasítani a vasúti, vízi és légi közlekedést is Hyperloop nevű találmányával, ami egy 1200 km/órás sebességre képes utazó kapszula, ami egy légritkított csőben közlekedne.

 

2. Találj világmegváltó célokat

Az átlagos szemlélőnek hihetetlen Hyperloop mellett a Mars kolonizálása is tervei között szerepel. Látva eddigi eredményeit, a nemzetközi sajtó már komolyan veszi szinte bármilyen világmegváltó tervét, persze ez nem mindig volt így.

 

[feature_box style=”1″ only_advanced=”There%20are%20no%20title%20options%20for%20the%20choosen%20style” alignment=”center”]

Elon Muskról

Elon Musk1971-ben született Dél-Afrikában, majd Kanadába költözve fizika és közgazdaságtan diplomát szerzett. Vállalkozói karrierjét több sikeres cég is fémjelzi:

Ő alapította a mára meghatározóvá lett Paypal internetes fizetési rendszert, amit később eladott az eBaynek 1,5 milliárd dollárért.
Ezt követően saját űrhajó fejlesztő céget alapított SpaceX néven.
Legnagyobb kihívásokkal 2003-tól, a Tesla elektromos hajtású autógyár alapítása után találkozott, de végül annak a sikere is eljött.

A Forbes jelenleg 6,7 Milliárd dollárra teszi vagyonát.
További információk Elonról itt: Elon Musk Wikipedia szócikk [/feature_box]

3. Sose add fel

A Tesla elektromos autógyár korántsem zökkenőmentes fejlődése során is végig kitartott, pedig a fejlesztési idő és költségek a többszörösére rúgtak a tervezettnél, valamint több alkalommal számoltak be arról, hogy az általuk fejlesztett elektromos autók felgyulladtak.

Az 5 évesre nyúlt fejlesztési időszak alatt Elon minden pénzét be kellett, hogy tolja a cégbe, de végül 2008-ban megjelentek az első biztonságos és piacképes kocsival. Az első szériából  2500 darab kelt el, ami elindította a céget a nyereség termelése felé.

 

4. Dolgozz keményen

A mindössze 42 éves sikeres üzletember eddig elért eredményeinek 10%-át is sokan megirigyelnék egy emberöltő alatt. Köszönhető ez annak, hogy 12 évesen kezdte és azóta is keményen dolgozik. Egyik vállalkozásából a másikba invesztált és mindig egyre nagyobb tervekbe vágta a fejszéjét.

 

5. Legyél inspiráló!

Elon olyan, az egész emberiséget érintő problémák megoldása mellett kötelezi el magát és csinál belőle sikeres vállalkozást, mint a kőolaj függőség és környezetszennyezés vagy az űr meghódítása. Nagyon karizmatikus személyiség, aki képes sokakat a saját céljai mellé állítani és tűzön vízen keresztül vinni terveit.

Inspiráló gondolatai és találmányai miatt imádja a sajtó és a cége tőzsdei részvényárfolyamát is rendszeresen túlárazottnak tartják személyes varázsa és nagyra törő tervei miatt.

 

+1. Gondolkodj forradalmian

Egész életútjára jellemző a problémák teljesen más irányból történő megközelítése. Csak két példa a forradalmi gondolkodására:

Az internetes fizetést a kezdetekkor sokan nem tartották biztonságosnak, mert bankkártya adatokat kellett idegeneknek megadni. Ezért a Paypal lehetővé tette, hogy  mindössze email cím és jelszó használatával biztonságosan lehessen fizetni online.

Az elektromos autók elterjedésének legnagyobb akadálya évek óta a töltőhálózat hiánya volt, de nem a Tesla számára. Ők ugyanis ingyenes töltőhálózatot építenek, amely napelemekből nyeri az elektromos energiát, amit az ország egész területén feltankolhatnak majd az újdonsült autótulajdonosok.

A cikkhez az alábbi forrásokból is merítettem ihletet:
http://hu.wikipedia.org/wiki/Elon_Musk
http://hvg.hu/gazdasag/20130530_Akire_az_uj_Steve_Jobskent_tekintenek
http://www.incomediary.com/business-startup-lessons-elon-musk

tamas

Picture of Várhegyi Tamás

Várhegyi Tamás

Várhegyi Tamás vagyok és 9 éve foglalkozom online marketinggel és vállalkozásfejlesztéssel. Ezidő alatt több tucat vállalkozás elindításában és felfuttatásában vettem részt itthon és külföldön is. Irányítottam félmillió dollár értékű weboldalakat, voltam nemzetközi társkereső iroda marketing vezetője, és gyakori, hogy marketing rendszereim akár 35 millió forinttal is növelik ügyfeleim bevételeit. Ha hasonló eredményeket szeretnél, dolgozzunk együtt!