A színek jelentése és használatuk a webdesignban

A színek jelentése és használatuk a webdesignban

Egy weboldal tervet grafikailag felöltöztetni mindig érdekes feladat. A webdesign felépítésében meghatározó elemek a betűtípusok, az alkalmazott képek (diszkrét vagy harsány), grafikai hatások (árnyék, tükröződés, kiemelés, stb.) és az alkalmazott színek is.

A színvilág kiválasztásánál fontos tisztában lenni azok jelentésével, kiváltott hatásukkal és tipikus használati szokásaikkal.

Ebben az összeállításomban megismerkedhetsz a legfontosabb weben alkalmazott színekkel és jelentésükkel:

 

Piros szín jelentése

A piros a vér, és a tűz színe, így gyakran a háborúval, veszéllyel, erővel társítják, de megjelenik a szerelem, a vágy, a szenvedély kifejezőjeként is. Nagyon érzelmes, gazdag szín, felgyorsítja az ember belső folyamatait, növeli a légzésszámot, és emeli a vérnyomást. Nagyon látható szín, ezért pirosak a stoptáblák és a veszélyt jelző feliratok is.

A weben főleg figyelem felkeltésre érdemes használni, pl: kiemelés, piros felkiáltó jel, piros gomb, piros nyíl, ami irányítja a figyelmet. Túl sok piros színt nem érdemes használni, mert az csak megosztja a figyelmet. Ez alól egy kivétel van, és azok pedig az erotikus tartalmú oldalak. Ezeket előszeretettel öltöztetik piros köntösbe a vágy és a szenvedély szimbolizálása miatt. Például:

felnott tartalom webdesign

Forrás: http://www.dropshipping.co.uk/design/premium.php

 

Narancssárga szín jelentése

Általában az örömmel, napfénnyel és a trópusokkal kötik össze. A narancssárga nagyon energikus szín, a lelkesedést, a boldogságot, a kreativitást, az elhatározottságot, a vonzerőt, a sikert és a bátorítást fejezi ki.

A dinamizmusa és feltűnősége miatt a weben előszeretettel használják vásárlás gombok színezésére. Márpedig egy online vállalkozásnak kutya kötelessége olyan feltünőre csinálni ezeket a gombokat, amennyire csak tudja. Például:

vásárlás gomb webgrafika

 

Sárga szín jelentése

A sárga a napsütés színe. Az örömmel, a boldogsággal, az értelemmel és az energiával szokás összekapcsolni. Meleg hatást, boldogságot kelt, elősegíti a mentális aktivitást, és erőt ad. Világos és egy igazi figyelemfelkeltő szín, épp ezért festik például a taxikat is sárgára.

A weben a piroshoz hasonlóan ezt is figyelemfelkeltésre használják, például szövegkiemelés hatáshoz. Gondolj bele, hogy papíron is sárga kihúzóval jelöljük meg a fontos részeket, nincs ez máshogy a neten sem.

sárga szövegkiemelés

 

Zöld szín jelentése

A zöld a természet színe. Ez szimbolizálja a fejlődést, harmóniát, szemtelenséget, és a termékenységet. Erős érzelmi összefüggés van a zöld szín és a biztonság között. A sötétzöldet rendszerint a pénzzel társítják. Nagyszerű nyugtató ereje is van.

Főleg a pénzügyi, befektetési témájú blogok, hírportálok webdesign felépítésében használják előszeretettel a zöld színt, hogy ezzel is a pénzhez társítsák magukat. Például:

pénzügyi portál webgrafika

 Forrás: http://www.marketwatch.com/

 

Kék szín jelentése

A kék az ég, és a tenger színe. A kékről gyakran a biztonságra és a stabilitásra gondolunk. Ez a szín szimbolizálja a reményt, a hűséget, a bölcsességet, a bizalmat, az intelligenciát, a becsületet és az igazságot.

Webes felhasználása:

  • Nagy cégek szeretik használni, ha biztonságot és stabilitást akarnak sugározni, plusz a kék hűvös szín is, amivel professzionásil hatást lehet kelteni.
  • Utazási irodák és egzotikus utakkal foglalkozó oldalak is előszeretettel használják például domináns kék eget, vagy tengert ábrázoló háttérképekkel.  Például:

turisztikai oldal webgrafika

 Forrás: http://www.bestfreetemplates.info/webtemplates/freewebtemplates-15.html

 

Bíbor szín jelentése

A bíbor összekapcsolható a kék stabilitásával és a vörös energiájával. A bíbort a magasztossághoz kötjük. Ez szimbolizálja az erőt, a nemességet, a luxust és a becsvágyat. A bíborról gondolhatunk szintén a bölcsességre, a méltóságra, a függetlenségre, a kreativitásra, a titokzatosságra és a mágiára.

A weben főleg a luxus szolgáltatásokat kínáló oldalak szeretik használni, de termékek, szolgáltatások VIP verziójának bemutatására is használható.  Példa:

luxus oldal webgrafika

  Forrás: http://www.templatesland.com/free-templates/luxury-car-rental-website-template.htm

 

Fehér szín jelentése

A fehér színnel kapcsolatban a fényre, a jóságra, az áratlanságra, az egyszerűségre, a szüzességre asszociálunk. Leginkább a tökéletesség színéhez társítjuk.

A weben ez a tökéletes háttérszín, mert egyszerű átláthatóságot eredményez.

 

Fekete szín jelentése

A fekete színről az erőre, az eleganciára, a formalitásra, a halálra, a gonoszra és a rejtélyre asszociálnak az emberek.

Ritka a jó webes alkalmazása. Temetkezési szolgáltatások és hasonlók számára jó választás lehet, de hagyományos témájú weboldalakon egyre ritkább.
A meghatározó betűszín is jó ideje már a sötét szürke, mert sokkal lágyabban olvasható, mint a fekete.

 

Ha a webdesign készítéskor a színek kiválasztása után webgrafikai elemekre is szükséged lesz, akkor itt folytasd az olvasást: 5 hatásos, mégis diszkrét webgrafikai elem.

tamas

Várhegyi Tamás

Várhegyi Tamás

Várhegyi Tamás vagyok és 9 éve foglalkozom online marketinggel és vállalkozásfejlesztéssel. Ezidő alatt több tucat vállalkozás elindításában és felfuttatásában vettem részt itthon és külföldön is. Irányítottam félmillió dollár értékű weboldalakat, voltam nemzetközi társkereső iroda marketing vezetője, és gyakori, hogy marketing rendszereim akár 35 millió forinttal is növelik ügyfeleim bevételeit. Ha hasonló eredményeket szeretnél, dolgozzunk együtt!