Online vállalkozás indítás kevés pénzből

Online vállalkozás indítás kevés pénzből

A mai napig a vállalkozás indítási területek közül az online vállalkozás indítás egyik legnagyobb előnye, hogy kevés pénzből, sőt egyes esetekben akár ingyen is el lehet indítani. Ezzel elképesztően könnyűvé és kockázatmentessé lehet tenni a belépést.
Elindítható minimális pénzzel, minimális tech. tudással és minimális időbefektetéssel. Az előbbi 3 dologból pedig csak akkor kell többet beletenni, amikor már látszik, hogy valami működőt alkottál.

Olyan tanácsokat írok most össze neked, amikkel megtudod, hogy:

 • Milyen üzleti modellt válassz
 • Milyen területen indíts online vállalkozást
 • Hogyan spórolj a domainen, tárhelyen, weboldalon, stb.

Sok értékes tippet kaphatsz, ha kezdő vagy, vagy ha csak egyszerűen szeretsz spórolni.

Nézzük, hogy lehet kevés vagy nulla pénzből nekivágni:

Üzleti modell olcsó induláshoz kis kockázattal

Azon is sok pénz múlik, hogy a vállalkozásod indításával kapcsolatban hogyan gondolkozol vagy milyen üzleti modellt követsz.

Javaslom, hogy kis kockázattal és kis energiabefektetéssel tegyél ki valami megfoghatót a netre és  figyeld a közönség reakcióit. (Ezt egyébkén MVP-nek hívják, azaz Minimum Viable Product, szabad fordításban minimálisan eladható cucc. Ez az, ami nem tökéletes, nem vérprofi, de megoldja valaki problémáját egy elfogadható szinten. Ezt aztán a vevővélemények tükrében már úgy fejleszted, ahogy a célközönséged akarja.)

Sok időt és pénzt bukhatsz ha beleesel abba a hibába, hogy egy évet dolgozol a szobád rejtekében egy általad nagyszerűnek gondolt termék tökéletesítésén és csak utána derül ki, hogy nem kell senkinek.

Cégprofil

Sok múlik azon is, hogy milyen profilú online vállalkozást indítasz.
Vannak olyan területek, ahol könnyen labdába rúgsz lelkesedéssel és egy kis kezdőtőkével és vannak olyanok, amiket megkörnyékezni sem szabad sokmillió forint nélkül.
Volt már több ügyfelem, akiknek összetett online szolgáltatás vagy applikáció ötlete volt. Ezeknek a fejlesztése alaphangon 7 számjegyű összeg és akkor még el sem kezdtük marketingezni.

Nézzük milyen területeken tudsz kis tőkével elindulni:

 1. Affiliate marketing
 2. Online oktatás
 3. Online tanácsadás (pl: marketing, SEO, tőzsdei kereskedés, Facebook, stb.)
 4. Infotermék készítés
 5. Online MLM
 6. Webgrafika készítés
 7. Kiadványszerkesztés
 8. Webszövegírás
 9. Számítógépes tervezés (pl: bútortervezés, lakástervezés, stb.)
 10. Blogolás
 11. Fordítás-lektorálási szolgáltatás
 12. Film felirat készítői szolgáltatás
 13. Adwords hirdetés kezelés
 14. Facebook oldal menedzselés
 15. Weboldal készítés/karbantartás
 16. Webvideó szerkesztés
 17. Utazásszervezés
 18. E-könyv írás (Ma már kiadhatod olcsón a könyvedet Kindle-re, iPad-re, pdf-en vagy valós formában is.)
 19. Virtuális asszisztencia szolgáltatás
 20. Online konkurencia kutatás (Elvállalhatod online vállalkozások konkurenciáinak figyelését és időszakosan jelentést küldhetsz az ügyfeleknek.)
 21. Média figyelés
 22. Hanganyagok legépelése
 23. Virtuális ügyfélszolgálat biztosítása
 24. Moderátorkodás (fórumokba feltöltött képek, cikkek, kommentek ellenőrzése)
 25. Weboldal helyesírás ellenőrzés
 26. Weboldal tesztelés
 27. Online biztonsági audit
 28. Távoli rendszerfelügyelet (Az ügyfelek számítógépeit távoli menedzsment szoftverekkel tartod karban. Mondjuk vírusellenőrzés, Windows beállítások, stb.)
 29. Webáruház karbantartás
 30. Link építés
 31. Domain név/weboldal adás-vétel
 32. Kiszervezési szolgáltatás nyújtása (Toborozhatsz és kézben tarthatsz képzett, de olcsó külföldi munkaerőt, pl: Indiából vagy a Fülöp-szigetekről.)
 33. Tanulási segédlet készítés (Tételek, dolgozatok, korrepetálások, diplomamunka.)
 34. Online karrier tanácsadás (Önéletrajz írás, karrier tanácsadás)
 35. Online párkapcsolat tanácsadás
 36. Online gyereknevelési tanácsadás
 37. Online poker oktatás
 38. Közvélemény kutatás
 39. Prezentáció készítés
 40. Fotóalbum készítés (Családi, esküvői, baráti fotóalbumok készítése)

… és a listát hosszasan sorolhatnám.

Domain név

Domainre el lehet költeni sokat is meg keveset is. Régen divat volt mindenféle kulcsszó alapú domaint, mindenféle végződéssel lefoglalni, így 15-20 domainnel indítottak egy projektet. Így simán el tudott az ember költeni domain névre  40-50 eFt-ot / év (mert ugye évente meg kell újítani). Ez ma már nem működik, így teljesen felesleges pénzkidobás.

Szóval kell egy darab jól hangzó, rövid, frappáns domain. Itt azonban jön a probléma, hogy az összes jó kulcsszavas domain vagy jól csengő márkanév már le van foglalva. Így nem tudsz már 2000 Ft-ért vagy 10 USD-ért foglalni / domain, hanem venni kell valakitől és mélyebben a zsebedbe kell nyúlni. Itt aztán költhetsz a csillagos égig. Láttam már 200 USD-ért és 500 000 Ft-ért is jó domain vásárlást. Az ennél nagyobb befektetéseket hagyjuk a gazdagokra.

Vadászhatsz még lejáró domainekre is, amiket valaki nem hosszabbít meg. Így nagyon értékes domainekre is lecsaphatsz 2000 Ft körüli regisztrációs áron. Én több tucat, egyenként több százezer forint értékű domainre tettem már szert így.

Domain nélkül INGYEN
Domain nélkül is el tudsz indítani például egy Facebook oldalt, egy Youtube csatornát, egy blogot vagy online MLM rendszerbe is be tudsz lépni vagy eltudsz kezdeni online piactereken pénzt csinálni (pl: eBay, Amazon, Vaterázás, stb.)
Így nemcsak a domain, hanem a tárhely költséget is megspórolhatod.

Tárhely szolgáltatás

Sok szolgáltatáshoz találhatsz kuponkódot a neten, amivel nem ritkán 20-30%-ot is spórolhatsz. Vagy úgy is tudsz spórolni, ha egy évre előre kifizeted. Ilyenkor is adnak általában 20-50% kedvezményt.

[feature_box style=”1″ only_advanced=”There%20are%20no%20title%20options%20for%20the%20choosen%20style” alignment=”center”]Nekem a tárhely szolgáltatások már komolyabb kiadással járnak, úgyhogy én is odafigyelek az éves/havi megújításoknál és élek a spórolási lehetőségekkel, amivel éves szinten több százezer forintot takarítok meg. De olyan ügyfelem is is volt, ahol az évi $6 000-as hostingot, évi $500-os hostingra tudtam átalakítani, ezzel $5500-at spóroltam a kuncsaftnak és a szolgáltatás egyúttal jobb és megbízhatóbb is lett. [/feature_box]

Weboldal készítés és menedzsment

Ha már megvan a „diszkont áron” megszerzett domain és tárhely, akkor már csak valami ultra király weboldalt kell fellőni a világhálóra. Ehhez is számtalan ingyenes eszköz van:

 • Google Analytics – Ingyenes weboldal látogatottsági statisztika és webanalitikai eszköz
 • Google Search Console (régi nevén Webmaster Tools) – Ingyenes SEO helyezés figyelő és webmester eszköz
 • WordPress – Ingyenes weboldal tartalomkezelő rendszer
 • Mailchimp – email marketing szolgáltatás, az első 2000 feliratkozóig és 12 000 emailig ingyenes
 • Mailmaster – magyar email marketing szolgáltatás, havi 400 emailig ingyenes

 

Webforgalom

Most már csak azt kell elérni, hogy gyűljön a nép az újonnan felhúzott weboldalunkra. Ha nincsenek vastag százezreid hirdetésekre, akkor az alábbi lehetőségeid vannak:

 • Keresőoptimalizálás: Ezzel továbbra is jó látogatottságot tudsz elérni pénzbefektetés nélkül, bár hosszabb időbefektetést igényel. Kezdj el kulcsszavakat kutatni, blogolni és optimalizálni a weboldalad, hogy a Google folyamatosan küldje majd hozzád a látogatókat.
 • Facebook oldal indítás: Így is tudsz pénzbefektetés nélkül népszerűséget építeni, bár ez már lényegesen nehezebb, mint régen, A FB már csak a rajongóid kb. 15%-ának rakja ki a bejegyzéseidet ingyen és magukat a rajongókat is nehezebb lesz megszerezned ingyen. De például tudsz az ingyenes elérésen emelni úgy, hogy nagyon érdekes és releváns, vagy nagy megosztási arányt elérő tartalmat publikálsz.
 • Partner marketing: kapcsolatrendszert és partnereket szintén tudsz szerezni pénzbefektetés nélkül. Keress olyan cégeket, akik már rendelkeznek hasonló célközönséggel, mint, amit te szeretnél, de nem konkurenseid és dolgozz ki kölcsönösen előnyös együttműködést.

 

Cégalapítás

Itthon erre szigorú megkötések vannak, ugyanis cégre vagy egyéni vállalkozásra van szükséged, mielőtt az első bevételedet megkeresed.

Elindulni ugyan elindulhatsz cég nélkül is és elkezdhetsz célközönséget építeni, blogolni, email listát építeni, stb. de cég nélkül nem tudsz szabályosan bevételt realizálni.
A legolcsóbb feltételekkel 50 000 Ft adóra számíthatsz / hó (Ez a KATA adózási forma, ami fedezi a járulékaidat, cégadókat, stb.)
Ha másodállásban kezdesz KATA-zni, azaz van egy főállásod, ahol megfizetik utánad a járulékokat, akkor csak 25 000 Ft / hó kiadásra számíthatsz.
Ha a pénzhiány volt az oka annak, hogy eddig nem indítottál még saját online vállalkozást, akkor remélem ezt az akadályt most sikerült elgördíteni az útból.

További értékes tanácsokat olvashatsz a könyvemben, ami jelenleg a legkisebb befektetéssel megszerezhető tananyagom.  Kezdd itt az olvasást!

Sok sikert!
tamas

 

Várhegyi Tamás

Várhegyi Tamás

Várhegyi Tamás vagyok és 9 éve foglalkozom online marketinggel és vállalkozásfejlesztéssel. Ezidő alatt több tucat vállalkozás elindításában és felfuttatásában vettem részt itthon és külföldön is. Irányítottam félmillió dollár értékű weboldalakat, voltam nemzetközi társkereső iroda marketing vezetője, és gyakori, hogy marketing rendszereim akár 35 millió forinttal is növelik ügyfeleim bevételeit. Ha hasonló eredményeket szeretnél, dolgozzunk együtt!