videó marketing stúdió

Ilyen saját otthoni videó marketing stúdiót raktam össze 190 000 Ft-ból.

A cikk frissítve: 2020.09.01-én.

Nemrég több ügyfelemnek is átnéztem a videó marketingjét és azt láttam, hogy a videók minőségén sokat lehetne javítani pár kütyüvel. Amikor én kb. egy éve elmélyedtem az otthoni stúdió témájában, akkor sok hasznos tapasztalatra tettem szert. Ezért gondoltam megosztom, hogy én mivel rögzítek jó minőségű videókat.

Miről lesz szó a cikkben:

 • Milyen célra milyen minőségre törekedj (Nem kell mindig a vérprofi)
 • Mi a 3 legfontosabb egy elfogadható videó felvételhez
 • Milyen stúdió eszközöket vettem otthonra.

Milyen célra milyen minőségre törekedj (Nem kell mindig a vérprofi)

Kétféle minőség az elfogadható:

 1. A szuper amatőr, amikor spontán bejelentkezel egy fesztiválról vagy a Duna partról.
  Ekkor egyik néződet sem fogja zavarni, hogy remeg a kamera a kezedben, susog a szél a mikrofonba és a nap kivakítja az objektívet.
  Az élményre fognak figyelni, a spontán érdekességre, ami miatt lőtted a videót.
  Mi kell hozzá?
  Egy jó mobil és kész.
 2. A profinak tűnő, ha otthonról felveszel mondjuk egy Live-ot vagy promo videót.
  Ekkor kell a jó fény, jó hang, jó környezet.
  Mi kell hozzá? Erről fog szólni a cikk hátralévő része.

Mikor érdemes ennél is profibbra venni a figurát?
Én akkor alkalmazok operatőrt, milliós kamerát, vágót és minden csilli villit, amikor a rendezvényeimet veszem fel videóra. Vagy, amikor egy fontos promóciós videó sorozatot veszek fel.
Egyébként otthoni használatra megteszi a fenti két minőségi szint.

Mi a 3 legfontosabb egy elfogadható videófelvételhez

A közhiedelemmel ellentétben NEM a kamera. Tök fölösleges a megamilliárd pixel felbontású szuperdrága kamera. Ma bármely okostelefon megteszi, ami 2 évnél nem régebbi és mondjuk 80e Ft-nál többe került.
Akkor mi a 3 fontos tényező:

 1. Hang
  A rossz minőségű hang az egyik legzavaróbb egy videóban. Ha túl halk, ha recseg, ha visszhangzik, akkor nem lesz olyan élvezhető. Ezért fontos minden esetben a jó mikrofon. Sajnos általában nem elegendő sem a laptop, sem a webkamera, sem a mobil beépített mikrofonja. Ezeknek az a baja, hogy nem tudnak elég nagy teljesítményen felvenni hangot, ezért nagyon halk, vagy torz lesz.
  A hagyományos mikrofonok helyett úgynevezett kondenzátoros mikrofonra lesz szükséged. Én beszereztem külön mikrofont a mobilomhoz és a számítógéphez is. A cikk harmadik részében megírom milyeneket.
 2. Fény
  Bár az okostelefon kamerák objektívjei ma már elég jó felbontásúak, a fényt sajnos nem tudják előállítani, ha nincs. Szóval rossz fényviszonyok esetén hatalmas és briliáns felbontásban fogják rögzíteni a szürke, darabos képet. A megfelelő világítást sem természetes fénnyel, sem otthoni világítással nem könnyű előidézni. Az előbbi elég változékony, az utóbbi pedig általában meleg fehér (kicsit sárgás) vagy hideg fehér fényűek, amik nem tesznek jót a felvételnek. Ezt fogja helyettesíteni a stúdió világítás (lásd lent a bevásárló listánál), ami semleges fehér 5500 Kelvin körüli színhőmérsékletű.
 3. Környezet
  Itt fontos, hogy mi van a háttérben. Ne legyenek száradó ruhák, kupi, rohangáló gyerekek, rikító bordó tapéta és ilyenek a háttérben. A legjobb a semleges, világos berendezés, pár szellős bútor, kanapé, egy szép virág stb. De nyilván ez nagyban függ a témádtól és a célközönségedtől.
  Az is fontos, hogy honnan jön természetes fény. Ne oldalról jöjjön, mert akkor a fél fejed ragyogni, a másik fél fejed sötétedni fog. Plusz kapcsold le a hagyományos világítást is (az előző pontban írtam, hogy miért).
  Ha otthon semmiképp nem tudsz egy rendezett hátteret kialakítani (Ez egy kicsi és zsúfoltabb lakásban előfordul), akkor érdemes lehet egy fehér vagy zöld stúdió hátteret beszerezned. A zöldnek az az előnye, hogy utólag számítógéppel bármilyen hátteret oda tudsz szerkeszteni a helyére (bár ehhez a trükkhöz nagyon fontos a jó és egységes világítás is). Vagy nagyon karcsú budgettel vehetsz egy kisméretű fehér pamut hátteret és kifüggesztheted a falra, vagy két bútor közé.

Szintén fontos környezeti elem, hogy ha mobillal rögzítesz, akkor ne felejtsd repülő üzemmódba tenni a felvétel előtt. Nehogy belecsörögjön valaki vagy belecsipogjon egy messenger értesítés.

Most megmutatom én milyen kütyüket vettem, hogy hozni tudjam a fenti minőséget és szempontokat.

Bevásárló listám az otthoni stúdióhoz

Amikor én az otthoni stúdió témát végigkutattam, akkor számomra ezek voltak a legjobb ár/érték arányú beruházások. Persze lehet milliókat is költeni erre, meg filléreket is. Én kijöttem kb 150 ezerből (nem beleszámolva az iPhone árát).
Ha otthoni videózás előtt állsz, akkor ez jó iránytű lehet.

Közép-felsőkategóriás okostelefon

Én, amikor ezt a cikket írom egy iPhone 6-al veszem fel a videókat. A felbontása és képminősége bőven elég otthoni célra.
Profibb tréning felvételekhez pedig hívok operatőrt, aki jön a milliós kütyüjével.

Néha a legparásabb hangulatomban gyakran használok biztonsági tartaléknak egy második kütyüt is. Mert ha lefagy a mobil vagy véletlenül törlöm a felvételt, akkor is legyen vésztartalék.
Ehhez megtartottam a régi Olympus diktafonom. Ez egy tök alap darab, de tartaléknak megteszi. Kiteszem, ha valaki fontos emberrel interjúzom, vagy a tréningjeimen is kint van az előadói asztalon. Van egy beépített kis mini állványa, ami miatt nagyon praktikus. Szóval ha minden kötél szakad, legalább a hanganyagból lesz biztonsági felvétel.

Hama Star 63 állvány és telefontartó adapter

Ha egy profi állványra rakod a telót/tabletet/kamerát, akkor sokkal jobban be tudod állítani a szöget, a magasságot és közelséget. Ez egy meglepően profi állvány, amikor kibontottam leesett az állam, hogy ennyiért ilyen cuccot adnak.
Tök stabil, többféle állítási lehetősége van, és van beépített vízszint mutatója. Plusz egy fasza kis tokot is adnak hozzá.
Az állvány 8 890 Ft, az adapter pedig 699 Ft

Penta softbox studió lámpaszett

Stúdió világítás videó marketing felszereléshezAzért választottam ezt, mert nagy teljesítményű, 5 fokozatban kapcsolható és adnak hozzá hordozótáskát.
Én egyébként nem a készletben lévő 10 izzóval kértem, hanem vettem helyette 4 db más tipusút. De mint utóbb kiderült ez felesleges okoskodásnak bizonyult, és ha ma venném, akkor már nem variálnék az izzókkal.
Jelenleg 69 900 Ft.
Egyébként találhatsz kisebb fényerejű készletet is akár már 49 900 Ft-ért vagy 34 900 Ft-ért is, ha kevesebből akarnád megúszni. Még azokkal is sokat tudsz javítani a videóidon.

iRig Mic Lav csiptetős mikrofon

Az amatőrnél eggyel jobb, de a profinál eggyel olcsóbb vezetékes mikrofon, ami működik iPhone-nal, iPaddel és bármilyen okostelefonnal. Ráadásul egy tök jó hordozó tokot is adnak hozzá.
Jelenleg 18 900 Ft.-ba kerül.
Ha gyakran csinálsz interjúkat, akkor érdemes a dupla csomagot venni és a beépített csatlakozójával összedugni, így két mikrofont is be tudsz kötni egy telóban és mindkettőt rögzíteni egyszerre.

vagy ha mélyebben nyúlnál a pénztárcádba, akkor szóba jöhet a Rode Filmmaker Kit 
Ez a csomag egy iRig-hez nagyon hasonló mikrofonból és egy kis vezeték nélküli jeladóból-jelvevőből áll. A jeladó lesz nálad a mikrofonnal, a jelvevő pedig a telefonba vagy kamerába kötve.
Akkor előnyös ha mozgalmas felvételeket csinálsz, pl: jössz-mész, sétálsz, biciklivel ugratsz 😉 és nagyon zavaró lenne a kábel. A hatótávja nyílt terepen akár 100 méter is lehet.
Ára éppen most 97 500 Ft.
TIPP: Ha állvánnyal és telefonnal használod, akkor bosszantó lehet, hogy a jelvevőt nem tudod hova rakni és csak úgy lóg a levegőben. Ehhez az alábbi kis rögzítő csipesz nagyon hasznos lehet (Ezt egyébként az Online Katapultos srácok ajánlották nekem. Ezúton is köszönet nekik érte.)
Nekem ilyen Filmmaker Kit-em egyenlőre nincs, mert nem tudnám kihasználni, de állandóan szemezek vele.

Rode NT-USB mikrofon

Vettem egy másik mikrofont is a számítógéphez. Ezt videó hangalámondáshoz vagy hangoskönyv készítéshez használom. Ez egy nagyobb teljesítményű mikrofon, és a méretéből és a szett többi kiegészítőjéből adódóan profibb cucc, mint a kis hordozható kütyük. Ez a készlet tartalmaz egy kondenzátoros mikrofont, egy beépített POP szűrőt (ez a zavaró hangrezgéseket tompítja) és egy kis tartó állványt.
Nagy előnye még, hogy USB kimenete van, így közvetlenül számítógépbe lehet dugni és nem kell külső hangkártyát vagy keverőpultot közbeiktatni.
Jelenleg 62 490 Ft.-ba kerül.

Rode Videomic Rycote

Ha azt hinnéd, hogy a mikrofon áradatnak vége, akkor tévedsz. Eleinte próbáltam 1-2 féle mikrofonnal megúszni, de sajna ahány féle használat, annyi féle mikrofon kell.
Ezt a Rode puskamikrofont akkor használom, ha mobillal videózok és nem lennék elég közel a telefonhoz, hogy jó hangfelvétel szülessen.

Jelenleg 37 990 Ft., de érdemes használtakat is megnézni. Én például egy huszasért lőttem a sajátomat a Jófogáson kifogástalan állapotban.
Plusz vettem hozzá egy SC4 átalakító kábelt, hogy iPhone-hoz lehessen csatlakoztatni, és egy tartó keretet, amivel fel lehet erősíteni a mikrofont a telefonra.

Nagyjából ennyi kell a jó ár/érték arányú házi videó stúdióhoz.

Remélem tudtam segíteni, hogy összeshoppingolj magadnak is egy kis házi stúdiót. Ha összerakod, kommentelj róla fotót! Kíváncsi vagyok rá.

Hajrá!

Várhegyi Tamás

Picture of Várhegyi Tamás

Várhegyi Tamás

Várhegyi Tamás vagyok és 9 éve foglalkozom online marketinggel és vállalkozásfejlesztéssel. Ezidő alatt több tucat vállalkozás elindításában és felfuttatásában vettem részt itthon és külföldön is. Irányítottam félmillió dollár értékű weboldalakat, voltam nemzetközi társkereső iroda marketing vezetője, és gyakori, hogy marketing rendszereim akár 35 millió forinttal is növelik ügyfeleim bevételeit. Ha hasonló eredményeket szeretnél, dolgozzunk együtt!